top of page
Търсене
  • Алфа-Плам България

Нашите съвети при отопление на дърва

Неповторим уют, топла атмосфера, гледка на горящи дърва – всичко това са част от предимствата, които отоплението на дърва носи във всеки дом. Този класически метод остава актуален и в днешно време въпреки разнообразието на пазара. Класическата камина или печка на твърдо горивопредлага и други предимства освен топлината и комфорта – ниска цена и екологичност. С тази статия искаме да Ви предложим няколко съвета относно ключови фактори, които да помогнат за оптималния избор и поддръжка на отоплителна система на дърва.


1. Правилният избор за Вашия дом


За да можете да вземете най-доброто решение за това какъв уред е най-подходящ за Вашия дом трябва първо да си отговорите на няколко въпроса:

· Дали това ще бъде основен или съпътстващ метод за отопление?

· Къще ще поствите печката?

· Имате ли нужда от комбиниран уред, с който да можете и да готвите?

· Нуждаете ли се от водна риза?

Добрата новина тук е, че с богатото разнообразие от продукти на твърдо гориво на Алфа-Плам имате на свое разположение набор от комбинирани решения, които могат да отговорят на специфичните изисквания за всеки дом. Нашето портфолио можете да разгледате тук.


2. Правилната поддръжка на дървата за огрев


Изборът, поддръжката и съхранението на горивото са от основно значение за ефективността на Вашата отоплителна система в продължение на целия отоплителен сезон. Използването на качествени и добре изсъхнали дърва за огрев е изключително важно при подготовката за зимата. Практично решение относно съхранението на този материал е да подсигурите, че дървата са добре нацепени на малки парчета – по този начин ще си спестите това да чистите големи количества пепел от камината след ползване. Подсигуряването на правилното място за съхранение в началото на отоплителния сезон и оптималната подредба на материала ще Ви спестят много усилия в дългосрочен план, защото ще имате дърва, които ще изсъхват по-бързо и съответно ще могат да отопляват по-ефективно.


3. Зареждане на печката


Препълването на печката с натрупано голямо количество дърва при зареждане няма да донесе желания ефект на по-бързо и по-силно стопляне. Използването на по-малки парчета и по-малки количества ще позволи на свободното преминаване на въздух, който подпомага процеса на изгаряне и съответно оптимизира отоплението. Количеството въздух в камината е от огромно значение за горенето като то може както да засили изгарянето така и може да го ограничи.


4. Редовна профилактика


Както всяка отоплителна система, тази на твърдо гориво изисква своето количество редовна и качествена поддръжка за да може да запазите оптималните й качества за по-дълго. Със въветите ни за поддръжка спрямо всеки модел в нашата секция с Видео упътвания, Вие можете също да изпълните нужните стъпки за профилактика преди началото на всеки нов отоплителен сезон. Разбира се, можете да се доверите на специалист, който да извърши тази услуга за Вас. Препоръчителното условие тук е да бъдете сигурни, че уредът за отопление е добре почистен, всички електрически компоненти са в изправност и цялата инсталация е правилно подготвена. Подсигуряването на свободно движение на въздушния поток през всички входове и изходи на системата ще гарантира ефективността на отоплението, което ще можете да постигнете през целия сезон.


5. Горенето на всякви материали


Като последен съвет искаме да обърнем внимание на въпроса с изгарянето на допълнителни материали във вашата печка или камина. Основното правило тук е да се има предивд, че някои материали са противопоказни при горене поради отделянето на токсични газове при горенето им. Съответно това може да бъде опасно за Вашето здраве и това на близките Ви, с които споделяте отопляемото помещение. Такива материали са: гланцираната хартия, пластмасата, опаковъчната хартия, фолиото, найлонови изделия, боядисани дървени материали, синтетични материали и други битови отпадъци. Зареждайки камината си само с дърва ще си осигурите избягване на рисковете за здравето и ще получите максималното ниво на комфорт, което отоплението на твърдо гориво може да донесе.

64 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page