top of page
Търсене
  • Алфа-Плам България

Нашите съвети за ефективно отопление през зимата

Ефективността на отоплението на всеки дом е ключово за създаването на едно истинско усещане за уют. Постигането на едно високо ниво на ефективност при отопление е свързано с редица фактори, които допринасят за поддържането на комфортна температура на една жилищна единица. Днес ще обсъдим кои са някои от тях.

1. Правилният избор на отопление

Подходящият подбор на отоплителна система базирано на размера на жилищната единица е едно от първите условия за постигане на висока ефективност на отопление на дома. Тип система, мощност и позициониране трябва да бъдат съобразени преди да бъде взето финалното решение за отопление. Например, някои домакинства предпочитат да разполагат с готварска печка, която да служи също за отопление, а други имат нужда от дискретна камина, която да пасне в по-малко място. Не на последно място изборът на гориво на отопление трябва да бъде направен съобразено с ежедневните нужди на едно домакинство.


2. Контрол на стайната температура

Изборът на подходяща температура за всяка стая от дадена жилищна единица може да бъде много ефективен способ за контрол на ефективността на отопление. Пример за това е поддържането на по-висока температура в помещенията, които се ползват по-продължително като всекидневна или трапезария, а спалните да бъдат поддържани на температурни нива, които са по-ниски с 2 до 3 градуса в сравнение с останалите стаи. Не забравяйте, всеки градус е от значение.


3. Проветряване

Всекидневната практика за вентилиране и внасяне на свеж въздух е задължителна за ефективността на отопление. Но тази практика също трябва да бъде контролирана и съобразена спрямо отоплителните нужди на Вашия дом. На кратко, проветряването няколко пъти на ден за до 5 минути е много по-ефективно в сравнение с отопление веднъж за по-продължителен период. Причината за това е фактът, че при по-дълги периоди на вентилация, цялата жилищна единица осезаемо намалява своята температура и по този начин затоплянето отново става по-трудно. С други думи, контролирането на топлинните загуби трябва да се осъществява чрез контролирано внасяне на по-студен въздух от вън.


4. Ползване на щори и завеси

Задължително правилно за опазване на топлинната енергия на Вашия дом е ползването на щори, завеси и пердета през нощтта и в частнос, спускането им. Защо това е толкова значимо? Когато разликата между температурите в дома Ви и навън са значителни, стъклото и профилите на прозорците се превръщат в проводник за загуба на топлинна енергия. Това може да се контролира с полагането на щори и завеси – когато те са спуснати се ограничава количеството топлина, което може да бъде изгубено през нощта.


5. Освободете радиаторите

Преместването на мебели по-далеч от отоплителните радиатори освобождава пространството и по този начин позволява на по-ефективния поток на топлия въздух в помещението. Различните видове прегради могат да нарушат потока на топлина. Пример за това е наличието на пердета, които да покриват радиаторите – при това положение пердето абсорбира по-голямата част от топлинната енергия, която радиаторът излъчва, съответно тя не достига до остатъка от помещението.


6. Правилна изолация за жилищната единица

Поставянето на така наречения „термичен мост“ чрез топлинно изолиране на стените на помещението между радиаторите и външна стена може да донесе значителни предимства в отоплениета, защото ще лимитира загубита на топлина при отопление.


7. Съвременни методи за контрол

Ползването на модерни пособия за контрол на отоплителната система могат да подобрят значително ефективността на работа. Тези устройства подпомагат контрола на температурата в отделните помещения, включване на работния режим и дори настройване на автоматизирани цикли на отопление спрямо Вашето ежедневие. Един от универсалните примери за това е възможността на контрол на отопление, когато сме далеч от дома. По този начин можем да оптимизираме ползването на отопление докато ни няма и поддържането на постоянна температура в жилището.


8. Редовната проверка и поддръжка на отоплителната система

Годишната поддръжка на цялата система за отопление включва различни дейности спрямо конкретната инсталация. Генерално, такава профилактика се извършва от квалифицирани професионалисти с опит в поддръжката на конкретната техника. Във връзка с това, собственоръчно можем да обезвъздушим радиаторите на своята отоплителната система. Ключовото в случая е да се подсигури, че системата работи максимално ефективно, без пречещи елементи като например насъбран въздух по време на предходния отоплителния сезон.

66 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page