top of page
Търсене
  • Алфа-Плам България

Концепцията за еко дизайн

Актуализирано: 28.03.2022 г.

Подобряване качеството на живот чрез концепцията за Еко дизайн.В момент, в който населението на Земята достига 8 милиарда, вече не е достатъчно да си закупите продукт, който да задоволи личните нужди, всеки от нас трябва да започне да мисли за продуктите, които използва и за тяхното въздействие върху околната среда. Съответно, Eco Design е стандартен, но и бездуховен подход, при който продуктите и услугите отговарят на екологичните изисквания през целия им жизнен цикъл. Основната цел на този метод е да се намали отрицателното въздействие върху околната среда по време на производството, експлоатацията и поддръжка на продуктите. Като писмено правило, Eco Design се появява в европейските регулации от 2002 г. и от тази година се прилага за котли на твърдо гориво и пелети.

За да може продуктът да отговаря на концепцията за Еко дизайн, е необходимо да се спазват екологичните изисквания на всички етапи от производството и използването на продукта:


1. Доставка на суровини

2. Производство

3. Опаковка и дистрибуция

4. Използвайте

5. Рециклиране и рециклиране на продукти


От това може да се заключи, че подходът за Еко дизайн обхваща всички участници в процеса на производство и използване на продукт или услуга, включително доставчици и крайни потребители.


Някои от основните похвати, които се прилагат в производството са:


• Използване на минимално количество суровини и енергия

• Използване на биоразградими материали

• Производство на минимално замърсяване

• Създаване на многофункционални и рециклируеми продукти


Подходът за Еко дизайн се е развил много през последните готини, и днес е преминал от еко иновация до нов бизнес модел. Днес Еко Дизайн е неразделна част от стратегията за корпоративна и социална отговорност, която участва във всички процеси.


Добри примери за Еко дизайн продукти от практиката са:


• Органичен памук - използва по-малко вода и не замърсява околната среда с химикали

• Бамбукови четки за зъби, които са биоразградими и се произвеждат от дървесен вид, който расте изключително бързо

• LED крушки, използващи много по-малко енергия от обикновените крушки

• Чаши за кафе за многократна употреба

• Дървени часовници и слънчеви очила

• Биоразградими чанти за пазаруване и др.


След всичко това, мислите ли, че бихте могли да получите платнена торба за многократна употреба вместо пластмасова торба за еднократна употреба? Бихте ли могли да намалите сметката си за ток, купувайки LED крушки? Бихте ли могли да намалите сметките си за отопление, като използвате био гориво? Това не само ще намали личните ви финансови разходи, но и ще допринесете за подобряване на качеството на живот в световен мащаб.


 

57 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page