top of page
Търсене
  • Алфа-Плам България

Отопление на дърва

Актуализирано: 21.04.2020 г.

Използването на дърва все още е предпочитана форма за отопление на жилищни и търговски обекти. Въпреки многото иновативни решения на пазара, отоплението с дърва се счита за най-икономично и ефективно.

Покупка и съхранение


Ползите от закупуването на дървесно гориво през летните месеци се изразяват в по-ниската изкупна цена и достатъчно дългия период за изсушаване на дървесината. Суровото дърво е пълно с влага, трудно се изгаря и има ниска ефективност. Необходими са поне 6 до 9 месеца, за да изсъхне дървесината, а най-добрият ефект дървесината дава, когато се съхранява от 1 до 2 години. Съхранението на горивото също е от съществено значение. Ако се съхранява във влажни мазета и гаражи, то могже допълнително да абсорбира влагата и да стане неизползваемо. Трябва да се осигури въздушен поток в помещения, където се съхранява дървесината, а ако се съхранява на открито, е необходима защита.


Видове дърва за огрев


Трябва да се помни, че различните видове дървесина имат различна калоричност. Иглолистните дървесни видове са чудесни за изгаряне поради съдържащата се в кората смола, но те изгарят бързо и не произвеждат достатъчно топлина, така че не са подходящи за отопление на помещенията за дълги периоди. Също така тези видове дървесина отделят повече дим при изгаряне и водят до отлагането на сажди. Най-често срещаните видове дървесина, използвани за дърва за огрев са бук, габър, дъб и акация. Тези видове дървесина имат висока калоричност, като при изгарянето им се получава значително количество жарава, а топлината, която отделят, е равномерна и дълготрайна.


Влага на дърво


Топлинната мощност на дървесината също зависи от нивото на влагата. Счита се, че нивото на влажност не трябва да бъде над 25% и се счита, че 20% е оптималното ниво на влажност. Повишената влага в дървесината намалява нейната топлинна продукция, тъй като част от енергията се изразходва за изпаряване на водата. Също така, при изгаряне на дърва с високо съдържание на влага се получава по-голямо количество дим и конденз, което води до отлагане на отлагания по стените на пещта, димни разширения и комини. Има специални инструменти, които измерват нивото на влагата на дървесината, но също така можете да го проверите с обикновен експеримент: поставете дънера в найлонов плик, затворете и оставете да престои на топло място. Кондензация ще възникне, ако дървесината е влажна. 

58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page