top of page
Търсене
  • Алфа-Плам България

Как да повишим ефективността на нашата система за отопление на пелети?

Днес по-голямата част от потребителите избират системата за отопление на пелети, за да повишат нивото на комфорт, което осигурява този тип отопление. Но освен това предимство, не бива да се пренебрегват и допълнителните икономически и екологични аспекти на тази система, които да допринесат още повече за вашето удовлетворение от направения избор. В тази статия ще откриете няколко съвета, които ще ви помогнат да повишите ефективността на вашата система за отопление на пелети.

Изборът на подходящия радиатор


Първата стъпка към постигането на ефективна система за отопление на пелети е изборът на подходящо отоплително тяло, т.е. печка или котел, който да използва пелети като гориво. Честа ситуация е, че клиентите, от страх, че не могат да отопляват дома си, избират нагреватели с по-голяма мощност, отколкото наистина им е необходима. Техническите спецификации на производителя на пелетни котли обикновено съдържат данни за минималния и максималния обем или нагревателна повърхност, тъй като условието за правилното функциониране на системата е радиаторът да работи на минимум 60% от мощността си. Ето защо, когато избирате радиатор, следвайте препоръките на производителя и изпълнителя на отоплителната система.


Редовно почистване и поддръжка на системата за отопление на пелети


Едно от условията за безпроблемното функциониране на пелетните котли е тяхната редовна поддръжка. Почистването се извършва ежедневно, седмично и месечно и освен редовна поддръжка, трябва поне веднъж годишно да планирате годишен сервиз на вашата пещ, който да се извършва от професионалист. Годишното обслужване включва подмяна на уплътнителни оплетки на камината, пепелника или вратата, както и подмяна на горивната камера. Най-добре е да планирате годишна услуга след края на отоплителния сезон, за да се подготвите за следващия навреме.


Избор на пелети с адекватно качество


Друг ключов фактор за функционирането на пелетна система е изборът на пелети. Качествените пелети са трудни за разпознаване, но най-безопасно е да потърсите етикета ENplus върху опаковката на пелетите. ENplus е световна схема за сертифициране на дървесни пелети, която гарантира качеството на пелетите чрез контролиран поток на веригата за доставки от производителя, търговеца до доставката до крайния потребител. Качествените пелети съдържат ниска степен на влажност (под 10%), поради което отделя по-висока топлинна мощност на кг и прави отоплителната система по-ефективна. Пелетите с подходящо качество оставят минимално количество пепел по време на горенето. По-голямото количество пепел по време на горенето показва, че гранулата може да съдържа дървесна кора или по-висок процент влага, което води до образуване на шлака в горивната камера и намалява ефективността на радиатора.


Настройка на режима на работа


Пелетните котли и котли са технически и технологично сложни продукти и предоставят възможност за адаптиране на отоплителната система към нуждите на всеки потребител. Можете да програмирате кога отоплителната система ще бъде включена, температурата и времето за работа. Както при всички останали видове отопление, консумацията зависи от температурата, която искате да постигнете, но също така и от изолацията на сградата, дърводелството и други фактори. Обикновено се препоръчва, когато отоплителната система достигне желаната температура, котелът трябва да работи с минимална мощност без внезапни скокове в експлоатация, което би увеличило значително разхода на пелети.


Когато вземете предвид всичко това, отоплението с пелети може да бъде удобен, икономичен и ефективен начин за отопление на дома ви. За всички допълнителни въпроси и притеснения оставаме на разположение чрез познатите контакти:


e-mail: info@alfaplambulgaria.com

тел: +359 88 673 6632


291 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare

Kommentare konnten nicht geladen werden
Es gab ein technisches Problem. Verbinde dich erneut oder aktualisiere die Seite.
bottom of page