top of page
Търсене
  • Алфа-Плам България

Защо е важно редовното почистване на Вашата камина на пелети?


Пелетните печки са специални печки, които изгарят дървесни пелети, поддържайки постоянна желана температура при работа в икономичен режим и до 24-36 часа между две пълнения на резервоари с пелети.

С тази статия ще бъде обяснено колко е важно да се поддържа адекватно пелетна камина и по какъв начин. За собствениците на пелетни камини, настоящи и бъдещи, е изключително важно да знаят, че използването им изисква постоянна поддръжка, за да функционират на оптимално ниво. Освен това, качеството и чистотата на пелетите играят важна роля за осигуряване на контрол на горенето. Основното почистване се извършва ежедневно и седмично от собственика на пелетната камина.


Днес ще направим съпоставка между различните методи за поддръжка на Вашата камина.


Ежедневното почистване включва:

· Изпразване на пепелника на котела,

· Отстраняване на пепелни отлагания в долната част на горивната камера (ако има такива),

· Почистване на горивната камера, в която пелетите изгарят,

· Прахосмукачка около тръбата на нагревателя,

· Почистване на камерата, където е поставена горивната камера,

· Почистване на пепелта в турбулаторите (преместете лоста нагоре и надолу. Лостът повдига и спуска спиралните турбулатори, разположени в тръбите на топлообменника, така че пепелта, която се е натрупала там, да попадне в долния пепелник). Почистването може да се извърши и по време на работа на пещта.


Седмичното почистване, извършвано от потребителя, включва:

· Изпразване на долния пепелник и прахосмукане на ъглите и цялостно почистване на камерата,

· С четка за почистване почистете каналите над горивната камера,

· Проверка на турбулатора като за ежедневно почистване.


Месечно почистване:

· Почистване на резервоара за пелети (засмукване на прах от дъното, който се натрупва от торбите с пелети)

· Проверка на проходимостта на димоотводните тръби (препоръчително е да се почистват на всеки 2-3 месеца, като се отваря капакът на инспекционната част на Т-образната тръба - началото на димната тръба при котела и засмукване на пепелта и веднъж на 3 месеца входът на димоотвода е почистен).


При всички котли на пелети прахосмукачката е добре дошла за фина поддръжка. Може и без нея, но тя е практична за прахосмучене на малък прах в ъгли, които са недостъпни и покрити с пепелници. В предложението на Alfa Plam можете да намерите специално направена прахосмукачка за тази цел.


Припомняме ви, че използвайки пелети от сертифицирани производители със сертификат EN Plus, който се вижда на опаковката, Вие гарантирате по-дълга и по-ефективна работа на фурната. Честотата на почистване директно зависи от качеството на пелетите. Използването на пелети с неадекватно качество, рискува Вашата печка да остане запушена или да изисква почистване няколко пъти на ден.

Редовното почистване от ваша страна ще увеличи дълголетието на вашия уред и ще гарантира, че изходът на димните газове е проходим, така че димът да излиза през комина и да не се предотвратява поради запушване на горивните камери.


В допълнение към рутинното почистване, което извършвате сами, се препоръчва и по-подробно почистване на фурната от професионалист. В края на отоплителния сезон почистването трябва да се извършва от оторизиран сервизен техник.


Мръсните печки не могат да работят с пълен капацитет. Всяко пренебрегване на димоотвода намалява ефективността на пещта с до 30%.


Много потребители често питат „Кога е най-доброто време да проверя печката си на пелети?“


Друг често срещан въпрос, който клиентите задават, е: „Какво означава годишно почистване и не го направих?“ Ето разликата:

При почистване от оторизиран сервизен техник се прилага цялостен метод за проверка на всички горивни камери, които са вътре в пещта и не са на разположение за редовна поддръжка. Проверява се системата за отвеждане на дима и внимателно се проверява нейната плътност.


Печката, топлообменниците, горивната камера, вентилаторът и резервоарът за пелети също се почистват по време на годишната услуга с продължителност 2-3 часа.

112 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page